6 powodów dla których warto jeść zdrowe tłuszcze

Spis treści

Przez wiele lat kładziono ludziom do głowy, że tłuszcz jest bardzo niezdrowy. Straszono wysokim cholesterolem, miażdżycą i otyłością. Nikt nie pomyślał, że dieta człowieka pierwotnego składała się w dużej mierze z tłuszczy a o miażdżyca nie występowała, nie wspominając o otyłości. Dopiero ostanie badania rzuciły nowe światło na sprawę spożywania tłuszczu. Okazuje się, że jest kilka mocnych powodów, dla których nie powinniśmy się bać jedzenia tłuszczów.

Tłuszcze dzielą się na odzwierzęce i roślinne. Każda z tych grup, działa pozytywnie na organizm. Jedyne czego trzeba się wystrzegać to tych przemysłowo utwardzanych, których tak wiele w margarynach i słodyczach wytwarzanych masowo.

 

Zdrowa dieta to podstawa

  1.  Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowej kondycji mózgu. Jego tkanka składa się w 60 procentach właśnie z tłuszczu. Jeżeli zaaplikuje się dietę z bardzo niską zawartością tłuszczu, organizm „okrada” mózg z tej substancji. Wynikiem tego, jest słabsza jego praca. W odpowiedniej dla mózgu diecie powinny się znaleźć nie tylko kwasy Omega-3, ale też naturalne tłuszcze zwierzęce.
  2.  Tłuszcz pomaga w prawidłowej pracy płuc. Ostatnie badania wręcz wskazują na ścisły związek niskotłuszczowej diety z zachorowalnością na astmę.
  3.  Dieta bogata w tłuszcze sprawia, że krwinki białe mają prawidłową zdolność rozpoznawania wirusów, bakterii i grzybów. W przypadku małej podaży tłuszczu, krwinki w dużym stopniu tracą tę właściwość.
  4. Tłuszcz sprawia, że skóra jest zdrowa i błyszcząca. Gdy nie dostarczy się dostatecznej jego ilości, skóra robi się sucha i popękana.
  5.  Zdrowe serce. Przez wiele lat kardiolodzy przestrzegali przed tłuszczem. Jednak ostatnie badania mówią co innego. Uczeni między innymi badają ludzi mieszkających na wyspach Pacyfiku. Okazuje się, że ich dieta to nawet 60 procent tłuszczów dziennie. Jednocześnie choroby serca są tam niezwykle rzadko spotykane.
  6. Tłuszcz sprawia, że witaminy A, D, E i K mają się jak wchłaniać. Po prostu rozpuszczają się one wyłącznie w tłuszczu.

 

Przez wiele lat uważano, że tłuszcze zwierzęce powodują otyłość. Ostatnio okazało się, że na skutek zmniejszenia podaży tłuszczu, organizm nadal domagał się energii. Miejsce tłuszczu powoli zajmował cukier. Dziś wiadomo, że to on jest głównym winowajcą powstawania otyłości. Nawet stłuszczenie wątroby nie następuje na skutek spożywania tłuszczu a właśnie alkoholu i cukru.

Na problemy z wątrobą a zwłaszcza na jej stłuszczenie, jednym z najlepszych lekarstw jest olej roślinny a konkretnie ostropestowy. Codzienne jego spożywanie daje poprawę zauważalną już po pół roku. Dodatkowym skutkiem jest obniżenie poziomu cholesterolu, które ściśle wiąże się z zmniejszeniem ilości stanów zapalnych nie tylko w tym organie, jakim jest wątroba, ale też w całym organizmie. Wskazane jest również spożywanie innych olei, zwłaszcza tych, które maja prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Niektóre wywołują wręcz rewelacyjne skutki dla zdrowia. Jednym z nich jest olejek arganowy, ale nie musimy szukać go aż w Maroku, bo nasz rodzimy olej z lnianki rdzawej, również posiada porównywalne właściwości a jest o wiele tańszy.